Monday, September 1, 2014

Makanan yang patut dikurangkan kalau tak nak kena Gout

Ya.

Kawan saya ada bertanya, makanan apa yang patut dikurangkan kalau tak nak kena Penyakit Gout ni.

Ada BANYAK.

Tapi sebelum itu, mari kita ingat kembali apa yang menyebabkan Penyakit Gout ini boleh berlaku pada diri kita. Saya yakin, ramai dikalangan anda yang tidak mengetahuinya langsung. Jika ya, bacalah sikit. Mana tahu ada ahli keluarga anda mungkin menghidapi penyakit ini dan mungkin anda boleh nasihat apa yang patut pada mereka.

Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).

Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.

Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal. Penyakit Gout ini seringkali juga dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun. Namun, ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid. 

Jadi, kita kena berhati-hati dengan asid urik nih. Kalau berlebihan..memang ada potensilah nak dapat Gout. Dan antara makanan yang ada KAYA dengan purin ini ialah..

Makanan yang patut dikurangkan kalau tak nak kena Gout


  • Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
  • Ikan bilis, kembung, sardin
  • Daging cincang
  • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
  • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang
Kurangkan makan Tom Yam yek. Hehe..
Bukan tak boleh makan semua ni. Cuma janganlah dok makan SETIAP hari. Macam Tom Yam dan makanan laut tu, janganlah dok hari-hari pekena makanan laut. Tukar la kejap makan daging ka..ayam ka..dan ikan putih yang lain. Makanan laut memang tinggi kandungan purinnya. 


Kita kena hati.

Pandai-pandailah selang-selikan. Jaga badan kita. Amalkan gaya hidup yang sihat dan rajin-rajinlah bersenam ye.


No comments:

Post a Comment

Jika ada apa-apa soalan, boleh tanya diruang komen ini.